Letos obeležujemo t.i. Shakespearovo leto, saj mineva 400 let od njegove smrti. Časi so se v nekaj stoletjih korenito spremenili, danes živimo v popolnoma drugačnem svetu. Vsaj navidezno. Ljubezen, ljubosumje, maščevalnost in sovraštvo so pogosta vsebina Shakespearovih zapletov. Stvar preteklosti? Nikakor.

Režiserka Maruša Kink se je z ekipo lotila najbolj znane ljubezenske zgodbe vseh časov, drame Romeo in Julija. Shakespearove zgodbe, s katero se lahko mladi v najobčutljivejših letih najbolj identificirajo. Usodna ljubezen. Nerazumevajoča okolica, zaslepljena s sovraštvom. Pripadnost in podrejanje skupinam. Iskanje lastne identitete, svojega glasu v svetu.

Aktualna uprizoritev Romeo in Julija je sestavljanka iz odlomkov originalnega teksta v verzih in improvizirane situacije iz življenja posameznih likov iz zgodbe. Na tak način mladim približuje tudi verz in ga podaja mehkeje in zato bolj razumljivo.

Ljubezen, zavračanje drugačnosti, ljubosumje, maščevalnost in tudi samomor so teme, o katerih je treba govorit z mladostniki, le najti je treba pravi jezik. V našem primeru – pravi gledališki jezik.