Na 16. festivalu uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2015 je predstava Prosto po Prešernu prejela oznako ‘kakovostna predstava’.

Foto Darja Štravs Tisu

Vsem poznane Prešernove pesnitve so v predstavi Prosto po Prešernu v režiji Maruše Kink izhodišče za napeto zgodbo. Junake pesnitev Turjaška Rozamunda, Povodni mož, Pevcu in drugih preigravajo mladi igralci. Zgodbo in nepredvidljivo, sveže interpretirano dogajanje, rišejo z inovativnimi življenjskimi, humornimi in abstraktnimi vložki.

Natančno analiziranje Prešernovega življenja in ustvarjanja je avtorje pripeljalo do premišljene uprizoritve. V njej nazorno prikažejo ter na trenutke drzno interpretirajo lik in delo dr. Franceta Prešerna. Spoštljivo do njegovega dela, človeško do njegovih likov, raziskujoče do njegovega življenja. Prosto po Prešernu.

Ozadje nastanka

Prosto po Prešernu je gledališka predstava za mladino. Izhodišče za nastanek uprizoritve je Prešernova poezija, predstavljena in interpretirana pa je drugače kot v šoli. S Prešernom se posameznik, ki je del našega šolskega sistema, sreča že zelo zgodaj. Včasih že v vrtcu, zagotovo pa v prvih razredih osnovne šole. V višjih razredih ga učenci že dodobra poznajo in bolje razumejo ter začnejo sami prepoznavati njegovo mojstrskost. Se pa zagotovo večina današnjih mladostnikov na prehodu v odraslo življenjsko obdobje težko vživi v arhaičen jezik in način življenja v času nastanka Prešernovih del.

Navdih je bistven za ustvarjanje. Prešerna sta pogosto navdihovala (nesrečna) ljubezen in brezup – ti večni temi, ki ju vsi še kako dobro poznamo, z njima pa smo se več in usodno začeli srečevati prav v najstniških letih. Uprizoritev jasno pokaže, da imajo Prešeren oz. njegovi liki in najstniki več skupnega, kot se jim morda zdi, ko se morajo o njem učiti v šoli.


Iz medijev