Zavod Margareta Schwarzwald sta leta 2009 ustanovili Maruša Kink in Mija Špiler. Začetek je bila predstava Princeske, avtorski projekt Tine Vrbnjak, Nike Rozman, Maruše Kink in Lidije Sušnik. Sledile so predstave Vse Fedrine ljubezni v režiji Yulie Roschina, Cvetje v jeseni v režiji Marka Čeha, pri kateri smo prvič sodelovali s Cankarjevim domom ter Herman Schwarz in Veronika Wald, prav tako v režiji Marka Čeha.

V letu 2013 je v produkciji Zavoda, poleg uspešne uprizoritve za mladino Prosto po Prešernu v režiji Maruše Kink, nastal še koncept in režija odrske postavitve državne proslave ob slovesni podelitvi Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovih priznanj za leto 2013. Gledališka uprizoritev Ljubezenske in šaljive slike al fresco, v režiji Marka Čeha in koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj in Zavoda Margareta Schwarzwald je bila premierno uprizorjena januarja 2014. V novembru tega leta pa je poleg predstave Veliki pok v produkciji Zavoda ponovno nastala odrska postavitev državne proslave ob slovesni podelitvi Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovih priznanj za leto 2014.

Jeseni leta 2015 je v režiji Maruše Kink in koprodukciji AGRFT nastala uprizoritev Tri sestre, ki je uvrščena v spremljevalni program Festivala Borštnikovo srečanje 2016.

Uprizoritve, nastale v produkciji Zavoda Margareta Schwarzwald so bile uvrščene v tekmovalne in spremljevalne programe večjih gledaliških festivalov pri nas: Festivala Borštnikovo srečanje, Tedna slovenske drame, Slovenskega festivala komornega gledališča Ptuj.


Mija Špiler

Mija Špiler je univerzitetna diplomirana ekonomistka s statusom samozaposlene v kulturi. Kot producentka in soavtorica sodelovala pri številnih umetniških in drugih projektih. Zadnja leta pretežno deluje v okviru Zavoda Margareta Schwarzwald, katerega soustanoviteljica je, občasno pa sodeluje tudi pri izbranih projektih drugih producentov in se povezuje z inštitucijami (SNG Drama Ljubljana, Cankarjev dom, Mestno gledališče Ptuj). Ima veliko izkušenj z zasnovo, konceptom, izvedbo in celotno produkcijo gledaliških in drugih projektov. Gledališki projekti, pri katerih je sodelovala, so bili uvrščeni v tekmovalne in spremljevalne programe največjih slovenskih gledaliških festivalov.

Maruša Kink

Maruša Kink je pod mentorstvom Jožice Avbelj in Jerneja Lorencija diplomirala iz dramske igre in umetniške besede na ljubljanski AGRFT, trenutno pa zaključuje podiplomski študij režije na isti fakulteti. Za svoje delo na akademiji je prejela študentsko Severjevo nagrado. Je soustanoviteljica Zavoda Margareta Schwarzwald, v katerem deluje kot umetniški vodja. Predstava Romeo in Julija je njena tretja režija predstave za mladostnike. Njen režijski prvenec Prosto po Prešernu iz leta 2013 in predstavo Veliki pok iz leta 2014 je do danes videlo že več kot 20.000 gledalcev iz vse Slovenije, obe pa sta na festivalu Zlata paličica 2015 prejeli oznako "kakovostna predstava"